Hoe AI impact zal hebben op Sales - #2 Golden Age

In deze aflevering gaan we de AI-revolutie in!Welkom bij Episode 2 van de Golden Age, waarom zal AI Sales zo dramatisch veranderen?


Laten we eens kijken naar de geschiedenis om het in context te zetten. 
Voor de industriële revolutie werkte ongeveer 80% van de arbeidsmarkt in de landbouw om voedsel te produceren.
Vanwege de industriële revolutie is er slechts 1% van de arbeidsmarkt die op dit moment in de westerse samenleving voedsel produceren.

Dus er is deze fundamentele waarheid:
Indien mogelijk, zal alle menselijke werkzaamheden worden vervangen, omdat machines het goedkoper, sneller en beter doen

Automatisering heeft ons een mechanische spier gegeven, waardoor er minder vraag is naar menselijke spieren.
AI geeft ons een mechanische geest, waardoor er minder vraag naar de menselijke hersenarbeid komt.

Zal AI alleen eenvoudige en laagbetaalde banen vervangen?
Het antwoord is Nee, AI is ontworpen om werk te vervangen dat duur is en ideaal wordt gedaan door veel mensen over de hele wereld, dat komt omdat de stimulans en geschiktheid daarvoor groter is. Je zou misschien denken dat jou werk nooit geautomatiseerd kan worden, omdat AI gewoon gewoon niet slim genoeg is.

Het probleem is dat veel van wat we dagelijks doen, zeer herhalend is en in de toekomst in aanmerking zal komen voor vervanging door AI. Hoe dat komt is omdat AI slimmer wordt en hoe het slimmer zal worden gaat wat te ver voor deze post, maar wat je moet onthouden is dat je alleen code hoeft te schrijven om te laten zien wat AI moet doen en gegevens te verstrekken over hoe het word gedaan. AI zal dan zichzelf leren, en gaat veel verder dan een programmeur het ooit kan leren / code kan schrijven ervoor.

Je zou misschien denken, maar ik werk in Sales, dus wat betekent dat voor mij?

Voordat we daarop in kunnen gaan, is er nog een ding dat we in overweging moeten nemen.

De opkomst van het internet is een andere factor die communicatie drastisch veranderde, zorgde voor globalisering en de hele wereld verandard heeft. Dit is natuurlijk geen oude geschiedenis les, de meesten van ons hebben dit aan eerste hand ervaren. Wat nu normaal is, was niet normaal in het nabije verleden.

13 jaar geleden werkte ik in een winkel. Alle mensen waar ik mee werkte destijds, werken er nu niet meer omdat ze hun baan hebben verloren, vervolgens heb ik in de Telesales gewerkt, waarin ik cold calls deed naar bedrijven, alle mensen waarmee  ik toen werkte, werken er ook niet meer omdat ze allemaal hun baan hebben verloren.


Dus hoewel het internet niet arbeid fysiek veranderd heeft veranderd, heeft het ervoor gezorgd dat informatie overal en voor iedereen toegankelijk is. Het veranderde fundamenteel de manier waarop mensen producten of diensten kopen.

Het internet en de opkomst van AI samen zullen waarschijnlijk betekenen dat Commodity-goederen een volledig geautomatiseerd verkoopproces gaan hebben, omdat de koopreis erg simplistisch is en factoren waar Sales nog steeds waarde toevoegt, al gering is op dit moment.

Meer unieke en niet-commodity goederen zullen waarschijnlijk niet snel geautomatischeerd worden omdat ze een langere en meer ingewikkelde koperreis hebben. Daardoor zijn er meer stappen en factoren die moeilijker zijn om te automatiseren. Maak  je echter geen illusies, als je een Oogchirurg zijn werk kunt automatiseren (en dat kan), kunt je ook het grootste deel van je verkoopactiviteiten automatiseren.

Het soort banen dat in de komende jaren in grote aantallen zal verdwijnen:
Front Office 

Administratie 
Projectbeheer 
Verkoop in commodity goederen

Oke, maar wat kunnen we eraan doen?


- Je kan overgaan naar complexere verkoop in niet-commodity goederen.

- Je kan je vaardigheden diversificeren door bijvoorbeeld marketing te leren.

Marketing verandert ook veel vanwege AI, maar laten we daar in te toekomst op ingaan. De support voor het maken van deze video's is geweldig, ik hou absoluut van de feedback en hoop dat jullie het blijven ondersteunen in de toekomst!

Hubsterdam Advies: gebruik HubSpot CRM click hier om een (gratis) account te  maken