Wat is

Sales Analytics

Het identificeren, modelleren en interpreteren van sales data om betere sales beslissingen te nemen

Sales Analytics

De term sales analytics wordt steeds vaker genoemd in de verkoopwereld. Het is een zeer brede term die vaak op een iets verschillende manier wordt geinterpreteerd. Deze pagina geeft een overzicht wat sales analytics inhoudt en waarom het belangrijk is in een sales organisatie.

analytics-2156083_1280.png

Sales analytics bevat breed gezien vier gebieden:

  1. Huidige staat van de business
  2. Sales leaderboards
  3. Forecasting
  4. Trends
1. Huidige staat van de business

Dit is data die overzichtelijk en vaak graphisch in kaart wordt gebracht met de bedoeling om sales managers betere inzichten en beslissingen te kunnen laten nemen. Het is hierbij belangrijk dat deze dashboards sales data in real time tonen. Deze dashboards zijn een weergave van hoe gezond de organisatie is zodat managers inkomsten kunnen voorspellen en kunnen inzien hoe effectief hun sales reps zijn.

2. Sales leaderboards

 Sales leaderboards is een software applicatie die gebruikt wordt om de performance van een sales team te meten ten opzichte van business doelen en targets. Sales leaderboards weergeven individuele resultaten van verkopers in een comparatieve manier, zodat het makkelijk te zien is welke verkopers boven of onder hun quota staan. Dit kan worden weergeven op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis, afhanklijk van de business doelstellingen.

3. Voorspellen

 Sales voorspellinge of forecasting is het proces om toekomstige sales zo accuraat mogelijk te kunnen schatten. Dit soort geven bedrijven de fundering om beter geinformeerde business beslissingen te nemen zowel als het kunnen voorspellen van korte en lange termijn performance.

Hoe meer data er verzameld is over performance door de jaren heen, hoe makkelijker het is om toekomstige sales in te kunnen schatten. Voor nieuwere bedrijven is het daarom meolijker om te kunnen voorspellen, en is vaak data vanuit mark ten competitief onderzoek nodig.
Sales forcasting tools geven bedrijven inzichten hoe het bedrijf haar werkenemers, cash flow en bronnen moet managen. Bovendien helpt forecasting ook met het aantrekken van investeringscapitaal, omdat het investeerders data-gebaseerde metrieken presenteert die de kans op een return/of exit positief kunnen beinvloeden.

4. Trends

 Trend analytics is software die grote hoeveelheden data kan analyseren en daar patronen in herkent die men als ‘trends’ labelt. Deze tools heeft ook wel predictive analytics, en geven sales management informatie om zich zo effectief mogelijk te positioneren voor een bepaalde opkomende trend.

Testimonial-bg.jpg
"Smart work will never replace hard work, it only supplements it."
Gary Vaynerchuk - Entrepreneur and bestselling author
Gary Vaynerchuk