De ultieme sales email gids voor 2018 - deel 1

In 2018 zal de sales email volledig draaien om een balans te vinden tussen echte persoonlijke relaties en verkoop efficientie. Ik heb in meerdere van mijn blogs beschreven hoe onze prospects een hele verfijnde 'spam'-radar hebben ontwikkeld. Wij sales mensen kunnen vaak ook binnen de eerste 3-4 seconden van een verkoop email voelen dat deze geautomatiseerd zijn, of dat het copy-past massa emails zijn. Dit kunnen onze prospects natuurlijk ook. Daarom is het een echte kunst geworden om een sales email altijd als echt persoonlijk te laten lijken.

In deze 3-delige blog reeks, geef ik jullie een aantal sales emails die door verschillende collega's en partners uit verschillende industrien uitermate effectief zijn gebleken. De reeks zal de volgende templates behandelen:

Deel 1: Templates vanuit een koude email introductie

Deel 2: Follow-up emails, samenvattingsemails na een call/meeting en 'break-up' emails

Deel 3: Rare, grappige en unieke templates die goed werken:

 

Deel 1: Templates vanuit een koude email introductie

Hieronder heb ik een aantal sales email templates voor jullie klaargelegd die door mij en collega's zijn getest met een hoge open & responsewaarde. Soms zul je bij zo'n template denken 'dit zou ik zelf nooit schrijven' of 'zo'n email gaat mijn prospect echt niet beantwoorden'. Voordat je vanuit zulke assumpties uitgaat, geef deze toch eens een kans. Dat heb ik ook gedaan en ik was oprecht verbaasd hoeveel responses ik op deze emails kreeg:

Eerste contact sales email:

Hai (naam Prospect),

Van harte gefeliciteerd met (vermeld recent succes, bijvoorbeeld promotie, prijs, een financieringsronde, enz.)!

In de loop der jaren heeft je werk in (specifieke industrie genoemd) een enorme impact gemaakt.

Ik ben enthousiast om te zien wat je zult bereiken met de kansen die deze nieuwe (vermelding prestatie) je zal brengen!

cheers,

(je naam)

Kort, lief en meteen duidelijk. Deze template is perfect voor de eerste email omdat het geen inspanning van de prospect vereist. Ze kunnen eenvoudig je email lezen en zich goed over hunzelf voelen. En het feit dat jij - een vreemdeling - de tijd nam om hun carrière bij te houden, zal je meer memorabel maken voor hen.

Dit type email genereerd niet altijd een antwoord, maar zet wel een positieve eerste toon. Dit legt de basis om op een later tijdstip een tweede email te sturen: 

Dag (naam van Prospect),

Ik hoop dat het goed met je gaat. Ik heb zojuist je recente bericht gezien (vermeld relevante recente activiteit op de website, blog of sociale kanalen van het prospect). Goed gedaan! Ik heb het gedeeld met een paar van mijn vrienden en ze vonden het net zo leuk als ik.

Jouw (post, tweet etc.) inspireerde me om een beetje onderzoek te doen en ik vond (vermeld een gerelateerd artikel, statistiek of een andere bron) waarvan ik dacht dat het je zou kunnen interesseren. Het betreft (markeer belangrijk punt of conclusie). Hier is de link: [URL invoegen]

Ik heb nogal wat meer bronnen (vermeld specifiek onderwerp). Als je geïnteresseerd bent, laat het me weten en ik kan ze naar je toe schieten.

Groeten,

(je naam).

Met deze template zal je hopelijk de relatie verder kunnen ontwikkelen. Ik heb vaak een reactie gekregen van mijn prospects waar ze me bedanken voor het liken en sharen van hun content, waardoor een wederzijds respectvolle communicatie ontstaat. In een vervolg email kun je beginnen met vragen te stellen:

Hai (naam Prospect),

Ik ben blij dat je de middelen die ik stuurde leuk vond. Ik hoop dat ze het een beetje makkelijker kunnen maken om je te vestigen in je nieuwe (vermeld recente prestatie die al in de eerste e-mail is benoemd).

Uit mijn onderzoek, zie ik dat een van je nieuwe taken (vermelden specifieke rol) zal zijn om (relevante plicht of taak te vermelden). Ik ontdekte ook dat (naam van het bedrijf van de prospect) (vermeld specifiek einddoel of uitdaging).

Mijn bedrijf werkt samen met (teams, leidinggevenden etc.) zoals jij om hen te helpen (één zinvoorstel). Door dit te doen zul je in staat zijn om (specifiek voordeel te noemen).

Zou je interesse hebben in een kort gesprekje om te zien hoe ik je allicht kan helpen met  (vermeld specifiek einddoel)? Zo ja, hoe klinkt het (vermeld specifieke datum en tijd)?

Groeten,

(je naam)

Deze template werkt vanwege twee dingen. Ten eerste gaat het over de belangrijkste uitdaging of het pijnpunt waarmee je prospect wordt geconfronteerd tijdens hun dagelijkse taken. Ten tweede geeft het een duidelijke oproep tot actie waardoor de prospect precies weet wat hij/zij vervolgens moet doen. Een duidelijke call-to-action (het vragen om een kort intro gesprekje) is belangrijk om een prospect te activeren.

In deel twee van deze blog reeks, ga ik verder met andere typen emails die vaak voorkomen zoals de follow-up email, samenvattingsemail na een gesprek en de meest effectieve 'break-up' emails voor negerende prospects. Stay tuned..

 Hubsterdam Advies: gebruik HubSpot CRM click hier om een (gratis) account te  maken

 

Gerelateerde content