De ultieme InMail template voor het opbouwen van relaties

Zakelijke professionals zijn drukbezette mensen en het laatste wat ze willen is een e-mail van iemand die ze om een gunst vraagt. Dergelijke boodschappen kunnen een afleiding en last zijn. Dit soort berichten krijg ik constant op Linkedin via de inmail inbox.

Daarom vraag ik bij het netwerken en versturen van e-mails altijd voorzichtig om advies en niet om een gunst of iets dat moeite kost. Ik heb laatst een Linkedin pilot gedaan naar prospects die ik wilde spreken. Van de 40 inmails aan personen die ik om advies wilde vragen, antwoordden 32 van hen en boden ze me hun hulp aan. Dat is een succespercentage van 80%! 

Conclusie: zakelijke professionals delen graag kennis, vooral wanneer iemand bereid is een spons te zijn en alles op te nemen.

Daarom is een traditionele netwerkende InMail zoals hieronder, die direct om een gunst verzoekt, een verkeerde benadering:

Onderwerp: Intro nodig

Hallo Erik,

Mijn naam is Jan Smit en ik manage de sales team bij chemicalienbedrijf XYZ, een nieuw bedrijf dat hier in Amsterdam produceert en distribueert. Ik zie op LinkedIn dat je verbonden bent met meerdere "grote spelers" op de plaatselijke markt voor Chemicalien - met name Wim Jansen bij bedrijf ABC.

Zou je bereid zijn om me via de mail aan Jim voor te stellen? Ik zou dat zeer op prijs stellen.

Alvast bedankt, 

Jan

De inmailis zeker beleef, maar vertoond zwakke plekken. Ten eerste, Jan neemt aan dat Erik en Wim een sterke connectie hebben. wat nu als Erik en Wim elkaar helemaal niet zo goed kennen? En nu heeft Jan om een gunst gevraagd die voor Erik lastig of helemaal niet is uit te voeren. Het tweede probleem hier is dat Jan huiswerk aan Erik geeft, om iets te doen zonder daar iets per se voor terug te krijgen. Jan's eerste kennismaking met Erik is onaangenaam - hij moet nu tijd vinden om een onbekend persoon te helpen en zijn eigen relaties in dit proces aanspreken. Wat een gedoe.

Dus wat is de oplossing voor Jan's ongelukkige e-mailbenadering?

"Belangrijke" mensen zoals Erik en andere zakelijke executives zullen vaak stoppen met waar ze mee bezig zijn en reageren op een e-mail als de onderwerpsregel een krachtige zin met vier woorden bevat:

“heb je advies nodig”

De "vraag om advies"-strategie is niet-bedreigend en komt als een verademing over. Je wilt niet mensen voor je aan het werk zetten; je kiest ervoor een beroep te doen op hun wijsheid. We brengen onze levens door met het vergaren van kennis, maar krijgen zelden een open uitnodiging om dit met iemand anders te delen. Deze vraag triggert daarom vaak een veel betere en behulpzamere response op.

Als je rustig zit, luistert naar het advies van de persoon en slimme vervolgvragen stelt, bouw je ook een relatie op. Elk nieuw gesprek versterkt je netwerk, wat op zijn beurt jouw bedrijf profiteert.

Hier is de structuur van de inmail die Jan naar Erik had moeten schrijven:

Onderwerp: Heb je advies nodig

(Groet naar keuze)

(Verklaring met de context waarin je hebt elkaar ontmoet of waar je om vraagt.)

(Verzoek om de persoon te ontmoeten om te luisteren en te leren.)

(Afsluiting naar keuze)

En dit is een voorbeeld van hoe dat eruit ziet:

Hai Erik,

Mijn naam is Jan Smit en ik manage de sales team bij chemicalienbedrijf XYZ, een nieuw bedrijf dat hier in Amsterdam produceert en distribueert. Ik ben relatief nieuw in de sector van chemicalien en leer nog steeds terwijl ik XYZ aan het opbouwen ben.

Ik weet dat je op dit gebied veel ervaring hebt en het zou geweldig zijn om als beginner bij je te zitten en meer te weten te komen over deze sector en de "do's" en "don'ts".

Laat me alsjeblieft weten of je de komende weken tijd hebt om koffie wilt drinken. Ik zou de mogelijkheid om vragen te kunnen stellen erg waarderen.

Nogmaals bedankt, 

Jan

Merk op hoe Jan om advies vraagt om vertrouwen op te bouwen bij Erik en om hem na verloop van tijd aan zijn netwerk toe te voegen. Terwijl hij zijn activiteiten op het gebied van chemicalien uitbreidt, heeft hij mentoren en bondgenoten nodig. 

En het is mogelijk dat Erik na de koffie-chat ermee instemt om hem in contact te brengen met Wim - de eigenaar van chemicalien bedrijf ABC, die hij zo graag wil ontmoeten (wat Jan's initiele doel was). Maar dat komt omdat hij een mate van vertrouwen heeft gecreëerd en de relatie op de juiste manier heeft opgebouwd.

Hier volgen nog een aantal Inmail/Email onderwerpsregels voor dit type bericht die je kunt gebruiken of aan jouw unieke situatie kunt aanpassen:

Voor een belangrijk persoon die je bewondert: Grote fan van jouw werk heeft je advies nodig
Voor algemeen netwerken: Vriend van [wederzijdse kennis] heeft je advies nodig
Voor het connecten met collega's in andere bedrijven: Collega [uw branche] professional die je advies nodig heeft.

Hubsterdam Advies: gebruik HubSpot CRM click hier om een (gratis) account te  maken

Gerelateerde content