5 follow-up sales emails met 25%+ antwoordpercentage

Soms moet je een prospect een extra zetje in de rug geven om actie te ondernemen. Veel sales reps zijn hier veels te passief in. Die denken 'als ik geen reactie krijg, is het blijkbaar geen prioriteit voor hem/haar'. Dit is een verkeerde mentaliteit. Prospect zijn net als jij, elke dag knetterdruk met allemaal verschillende prioriteiten en kunnen maar moeilijk alles tegelijkertijd doen. Daarom is het noodzakelijk dat jij als verkoper af en toe een follow-up email stuurt de aandacht van je prospect naar jou toe te trekken. Wij hebben bij HubSterdam heel veel verschillende follow-up emails geprobeerd en meerdere collega's om hun beste follow-up emails gevraagd. Hier zijn onze vijf favoriete follow-up sales emails die je meteen in je proces kunt gebruiken:

1. "Dit is echt gaaf, dacht dat het je misschien interesseerde ..."
Er zijn veel dingen die je kunt schrijven die een goede follow-up email kan zijn. Bijvoorbeeld: "Ik schreef een cool artikel over SaaS-bedrijfsideeën waarvan ik dacht dat jij dat wel zou waarderen" of Ik ga naar dit geweldige evenement die in jou buurt plaatsvindt, ga jij daar toevallig ook heen?

2. "Ik was vergeten je te vertellen over.."

Dit is een nieuwe melding in de inbox van mijn prospect, met nieuwe informatie die relevant zou kunnen zijn:

Hoi (naam) , we draaien deze maand een incentive programma voor bedrijven die nu focussen op (probleem). Ik weet dat je erg druk bent, maar wilde je hier op attent maken. Maar misschien komt het beter uit als ik volgende maand contact met je opneem?

Vriendelijke groeten,

(je naam)

3. "Grappig"
Als niets werkt, kan humor de kans vergroten dat mensen snel reageren. Zaken worden behoorlijk saai. Neem even de tijd om een grappig/luchtige email te schrijven en zet er een leuke GIF. Veel mensen waarderen humor in alledaagse situaties en zullen je achteraf terugschrijven.

Deze followup email werkte erg goed:

Hoi (naam)

"Ik probeerde je te bereiken, maar tot nu toe geen succes. Ik hoop dat je niet vertrapt bent door een wilde kudde regenboog eenhoorns. "

Groeten,

(naam)

Het nadeel is dat niet alle mensen humor hebben in zakelijke communicatie. In sommige industrien zoals finance of verzekeringen worden zulke berichten niet altijd gewaardeerd. Maar een jong IT-bedrijf of marketing bureau kan een grappig email wel waarderen.

4. Ik stuur je opnieuw een mailtje omdat ..."
Gebruik een echte gebeurtenis in je leven als reden om een vervolgmail te sturen. Helpt echt om potentiële verkoopleads snel te kwalificeren:

Hallo (naam)

Ik evalueer voortdurend zakelijke relaties in mijn CRM. Als ik 30 dagen lang niets van iemand hoor, betekent dit dat ze het echt druk hebben of gewoon niet geïnteresseerd zijn.

Als je niet geïnteresseerd bent, laat het me dan weten en ik sluit ik het account hier onmiddellijk in onze CRM om je nooit meer lastig te vallen met onze sales emails.

Groeten,

(naam)

Heel veel mensen antwoorden op deze follow-up. Of het antwoord is dat ze nog geinteresseerd zijn maar veels te druk of ze vragen om hun account te sluiten. Beide antwoorden zijn perfect voor je om vast te stellen op wie je moet blijven focussen.

5. "Kies een cijfer van 1-2-3 die je reactie beschrijft..."
Als al het andere faalt, geef mensen dan een uiterst eenvoudige en snelle manier om je terug te e-mailen. Schrijf 3 antwoorden, zoals in dit voorbeeld;

Hallo (naam)

Ik zie dat je het te druk hebt om op dit moment te antwoorden. Kan je me alsjeblieft even beantwoorden met een nummer 1-2-3 dat je reactie het best omschrijft?

1. Laat me alsjeblieft met rust!

2. Te druk, e-mail me alsjeblieft nog een keer in een maand.

3. Ik schrijf je over een week terug.

Groeten,

(naam)

Superbezette mensen zullen het waarderen dat je het makkelijker voor hen maakt om te reageren. Maar onthoud dat iemand misschien niet in staat is om op jou te reageren. Als je hun antwoord erg hard nodig hebt, aarzel dan niet om te schrijven, maar maak het super gemakkelijk voor hen om de informatie te geven die je nodig hebt. 

Probeer 1 van deze follow-up emails uit. Wij zien dat een gemiddelde prospect pas antwoord na de 3d email, dus het is belangrijk dat je een groot en relevant arsenaal aan follow-ups emails hebt. Succes!

Gerelateerde content