De 5 beste methodes voor Sales promotie

De leercurve bij het starten van je Sales carrière is steil. Ik herinner me mijn eerste dag in de Fotografie winkel van mijn oom alsof het gisteren was. Na 3 jaar in de retail part time te hebben gewerkt, maakte ik mijn eerste promotie als business development representative bij een groot Telecom bedrijf, waar ik de hele dag koude prospects moest bellen en een groot deel van mijn tijd administratie werk deed in een CRM. Om eerlijk te zijn, was het starten van mijn verkoopcarrière niet leuk of lonend qua salaris.

Toen ik om me heen keek, zag ik mensen die jarenlang hetzelfde werk hadden gedaan zonder enige vorm van promotie. Tel daarbij op dat toen ik met mijn carrière begon, had ik geen goede opleiding, geen zakelijke connecties, geen stagemogelijkheden - niets! Progressie maken op de carrière ladder van Sales kan een uiterst ontmoedigende en verwarrende taak zijn.

Niettemin heb ik het voor elkaar gekregen om binnen vier jaar gepromoveerd te worden als Accountmanager en Sales Manager in 10. Graag geef ik je de vijf methodes die ik heb geleerd, die je kunnen helpen om jezelf zo optimaal mogelijk te positioneren voor een Sales promotie.

 

1) Leg de basis.

Prestatie is uiteraard de belangrijkste factor om te worden bevorderd tot een meer senior sales rol, dus focus op het consequent maken van je quota nummer. Het is echter ook belangrijk om voor te bereiden op de positie die je uiteindelijk wilt aannemen. Veel verkopers verwaarlozen deze cruciale stap.

Als je bijvoorbeeld wilt worden gepromoveerd als Accountmanager die face-to-face-meetings uitvoert, begin je dan ook te kleden en te gedragen op dat niveau en professionaliteit. Belangrijker nog, vraag het hoger management wat de vaardigheden en eigenschappen die een Accountmanager moet hebben en ga vervolgens werken aan het ontwikkelen van die kenmerken.

 

2) Stop nooit met leren.

Iedereen denkt dat ze op hun werk fantastisch zijn, maar de waarheid is dat er veel ruimte is om te verbeteren, hoe goed je ook bent.

Als eerst zul je de juiste opleiding nodig hebben om je carrière aspiraties te bereiken. Je kunt LinkedIn onderzoek doen om de juiste certificaties te identificeren die typisch zijn voor je gewenste rol. Voor mij betekende dat het doen van een bachelor of commerce diploma  in de avond en in het weekend, ik wilde immers het Sales management in.

Maar met het minimale vereiste diploma ben je er nog niet. Veel verkooprollen zijn gespecialiseerd en vereisen industriespecifieke kennis en certificaties. Ontdek of je ideale carrièrepad extra onderwijs nodig heeft, en start vervolgens!

Daarnaast moet je altijd van de beste mensen in je vakgebied leren buiten een klaslokaal. Of het nu een verkoopspecifieke blog zoals deze is, of je up-to-date houdt met trends in de industrieën waarnaar je verkoopt, maak het er een gewoonte van om te lezen, te leren en nieuwe lessen elke per week te implementeren. Zodra je de nieuwe vaardigheid eigen hebt gemaakt, deel deze kennis met je team in Sales meetings. Op deze manier biedt je niet alleen waarde aan je team, je geeft ook het management aan dat je constant bezig bent om jezelf te verbeteren.

 

3) Ga een stap verder in je huidige rol.

Een promotie betekent dat je verschillende en meestal aanvullende verantwoordelijkheden krijgt. Denken je baas en je collega's dat je deze verantwoordelijkheden kan aanpakken? Als je jouw vaardigheden niet kan tonen en aantonen dat je absoluut de persoon bent voor de rol in je huidige baan, krijg je waarschijnlijk nooit die nieuwe droompositie.

Dus kom uit je comfort zone en vraag proactief om je baas te helpen met meer belangrijke projecten. Help je collega's die momenteel al je gewenste rol hebben. Introduceer nieuwe technologie aan je baas die de effectiviteit en efficiëntie van de sales force verbetert. Het is natuurlijk een no-brainer, maar wees eens eerlijk - wanneer was het de laatste keer dat je het deed?

Laat deze activiteiten uiteraard nooit in de weg komen met de verantwoordelijkheden van je huidige rol.

 

4) Definieer SMART doelen met je manager.

SMART doelen instellen:

  1. Wees specifiek over wat je wilt.
  2. Bepaal meetbare KPI's voor succes.
  3. Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn.
  4. Zorg ervoor dat je doelen realistisch zijn voor zowel jouzelf als je manager.
  5. Stel een tijdlijn in met een einddatum om je doelen te bereiken.

Stel deze doelen gezamenlijk met je manager, zodat hij/zij op de hoogte zijn van je plannen en advies kunnen geven over hoe je jezelf voor een promotie kan positioneren. Je manager kan ook in de gaten houden voor kansen om te werken aan dergelijke projecten die ervoor zorgen dat je opvalt en je vaardigheden kan aantonen, dus deel je ambities zo spoedig mogelijk met hen.

 

5) Maak een duidelijk promotiepad.

Je manager kan je vertellen of er binnen het bedrijf rollen zijn waarin je kunt groeien en begeleiding geven over hoe je daar kunt komen. Maar wat als je je doelen verteld en er komt een respons dat er geen kans is op een Sales promotie?

Geen probleem – dan is het tijd om verder te gaan naar een nieuwe werkgever. Toen ik net begon, was ik erg aarzelend om mijn baan te verlaten voor een ander bedrijf. Ik was bang om mijn comfort zone en mijn collega's te verlaten. Maar uiteindelijk moest ik het doen, want het was de enige manier om mezelf te verbeteren. Het accepteren van een uitdagende positie bij een nieuw bedrijf leidde elke keer weer tot mijn grootste loopbaanstap.

Stop met de normale gang van zaken en beoordeel waar je moet verbeteren of veranderen. Wees nederig en bereid om te verbeteren, alleen dan kun je jezelf goed positioneren op je volgende baan.

Hubsterdam Advies: gebruik HubSpot CRM click hier om een (gratis) account te  maken