Bitcoin
Wat is een

Bitcoin

Een digitale valuta met een gigantisch toekomst potentieel door de kracht van Blockchain technologie

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitale valuta, het is volledig elektronisch gecreëerd. Het is een valuta die niet gereguleerd is door de centrale banken. Bitcoins kunnen niet worden gedrukt op papier, zoals dollars of euro's. Ze worden geproduceerd en bijgehouden door mensen (computers) en steeds meer bedrijven die computer servers over de hele wereld runnen, met behulp van software die wiskundige cryptografie problemen oplost. De hele wereld heeft 1 bitcoin blockchain, en is derhalve onhackbaar en niet te misbruiken.

Het is het eerste voorbeeld van een groeiende categorie geld, bekend als cryptocurrency.

 

Wat maakt het anders dan normale valuta's?
Bitcoin kan gebruikt worden om dingen elektronisch te kopen. In die zin is het zoals reguliere dollars, euro's of yen, die ook digitaal verhandeld worden.
Het belangrijkste kenmerk van bitcoin, en het ding dat het verschil maakt met conventioneel geld, is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling beheert het bitcoin-netwerk. Dit is geruststellend voor sommigen mensen, bijvoorbeeld kan er geen geldpers worden aangezet en inflatie ontstaan, omdat het betekent dat er niemand het geld kan controleren. Geen dictators, geen communistische regimes, geen amerikaanse centrale bank, geen bonus trekkende bankiers, niemand!

Wie heeft het gemaakt?
Een software ontwikkelaar genaamd Satoshi Nakamoto is de grondlegger van bitcoin, dat een elektronisch betalingssysteem is gebaseerd op wiskundig bewijs. Het idee was om een munt onafhankelijk van een centrale autoriteit te produceren die elektronisch overdraagbaar is, snelle transactietijd en met zeer lage transactiekosten.

Wie maakt Bitcoin?
Deze valuta wordt niet fysiek gedrukt door een centrale bank, die geen verantwoording hoeft af te leggen aan de bevolking, en zijn eigen regels maakt. Die banken kunnen bijvoorbeeld gewoon meer geld produceren om de nationale schuld te dekken, waardoor hun valuta devalueren.

In plaats daarvan wordt bitcoin digitaal gemaakt door een gemeenschap van mensen waarin iedereen kan meedoen. Bitcoins worden ‘gemined’, met behulp van computergegevens in een gedistribueerd netwerk. Dit netwerk verwerkt ook transacties die zijn gemaakt met de virtuele valuta, waardoor Bitcoin een eigen betalingsnetwerk maakt.

Wat is het maximum aantal bitcoins in omloop in de wereld?
Het bitcoin protocol - de regels en fundament waarop bitcoin werkt - zegt dat er slechts 21 miljoen bitcoins ooit door miners kunnen worden gemaakt. Deze munten kunnen echter verdeeld worden in kleinere delen (de kleinste deelbare hoeveelheid is honderd miljoenste van een bitcoin en heet een 'Satoshi', na de oprichter van bitcoin).

Waar is bitcoin op gebaseerd?
Conventionele valuta is gebaseerd op goud of zilver. Theoretisch wist je dat als je een dollar bij de bank overhandigde, je wat goud terug kon krijgen (hoewel dit niet werkelijk in de praktijk was). Bitcoin is niet gebaseerd op goud; Het is gebaseerd op wiskunde.

Over de hele wereld gebruiken mensen softwareprogramma's die een wiskundige formule volgen om bitcoins te produceren. De wiskundige formule is vrij beschikbaar, zodat iedereen het kan controleren.

De software is ook open source, wat betekent dat iedereen erover kan kijken om ervoor te zorgen dat het doet waarvoor het is bedoeld.

Wat zijn de kenmerken van Bitcoin?
Bitcoin heeft verscheidene belangrijke functies die het onderscheiden van overheids valuta's.

1. Het is gedecentraliseerd
Het bitcoin-netwerk wordt niet gecontroleerd door één centrale autoriteit. Elke machine die bitcoin mined en transacties verwerkt maakt deel uit van het netwerk en de machines werken samen. Dat betekent dat een centrale autoriteit niet kan ingrijpen met het monetaire beleid en een ineenstorting veroorzaken - of gewoon besluiten om de bitcoins van de mensen weg te nemen, zoals de Centrale Bank in 2013 in Cyprus heeft besloten. Ook al zou een deel van het netwerk om een of andere reden offline gaan, het geld blijft vloeien en doorgaan.

2. Het is makkelijk op te zetten
Conventionele banken laten je door hoepels springen om een bankrekening te openen. Het opzetten van een rekening voor betaling is omringd door bureaucratie. Je kunt echter in enkele seconden een bitcoin-adres instellen, geen vragen gesteld en zonder betalingskosten.

3. Het is anoniem
Nouwja soort van, ik zal het uitleggen. Gebruikers kunnen meerdere bitcoinadressen bevatten, en ze zijn niet gekoppeld aan namen, adressen of andere persoonsgegevens. Echter…

4. Het is helemaal transparant
... Bitcoin slaat details van elke transactie die ooit in het netwerk is gebeurd in een enorme versie van een algemene grootboek, die ook wel de blockchain word genoemd. De blockchain vertelt alles en is volledig transparant.

Als je een publiek gebruikt bitcoin adres hebt, kan iedereen zien hoeveel bitcoins op dat adres zijn opgeslagen. Ze weten alleen niet dat het van jou is.

5. De transactiekosten zijn minimaal
Je bank mag je een vergoeding vragen van 10 euro voor internationale transfers. Bitcoin doet dat niet en is altijd goedkoop voor iedereen. Ja een business als Western Union kunnen mensen niet meer oplichten met overdreven dure fees zoals ze nu doen.

6. Het is snel
Je kunt overal geld sturen en het komt binnen minuten aan, zodra het bitcoin-netwerk de betaling verwerkt wat volledig publiek te zien is.

7. Er is geen restitutie mogelijk
Wanneer je bitcoins worden verzonden, krijgen ze je niet meer terug, tenzij natuurlijk de ontvanger ze aan je terugstuurt,  zijn ze voor altijd weg.

Bitcoin heeft veel eigenschappen die goed zijn voor mensen, in het bijzonder voor minder ontwikkelde landen en helemaal als de overheid corrupt is (Brazilië, Venezuela etc). Wij zijn fans van Blockchain innovaties omdat we staan voor een veilig en transparante manier van zaken doen.
Testimonial-bg.jpg
Bitcoin is a techno tour de force
Bill Gates - Founder of Microsoft
Bill Gates