Ethereum
Wat is

Ethereum

Ethereum is een open software platform gebaseerd op blockchain technologie 

Wat is Ethereum?

Als je wilt weten wat Ethereum is, hoe het werkt en waar het voor gebruikt kan worden, zonder dat we in een technische afgrond gaan? Zo ja, dan is dit artikel perfect voor je.

Wat is Ethereum?
Hoewel geassocieerd met Bitcoin, heeft blockchain technologie veel andere toepassingen die verder gaan dan de digitale valuta's. In feite is Bitcoin slechts één van de honderden applicaties die vandaag de dag blockchain technologie gebruiken.

Tot relatief recent hebben blockchain-toepassingen een complexe achtergrond nodig voor codering, cryptografie, wiskunde en belangrijke bronnen. Maar tijden zijn veranderd. Voorheen onvoorziene toepassingen, van elektronisch stemmen, digitaal vastgelegde vastgoedbeleggingen en online handel worden nu actief ontwikkeld en ingezet sneller dan ooit tevoren. Door het aanbieden van ontwikkelaars met de tools om gedecentraliseerde applicaties op te bouwen, Ethereum maakt het mogelijk. Zelf vergelijk ik Ethereum met Microsoft toen windows net uitkwam.

Ethereum uitgelegd.
Ethereum is een open software platform gebaseerd op blockchain technologie waarmee ontwikkelaars decentrale applicaties kunnen bouwen en implementeren.

Is Ethereum vergelijkbaar met Bitcoin? Ja, maar niet echt.
Net als Bitcoin is Ethereum een gedecentraliseerde valuta welke draait op een Blockchain netwerk. Hoewel er technische verschillen zijn tussen de twee, is het belangrijkste onderscheid dat Bitcoin en Ethereum aanzienlijk verschillen in doel en vermogen. Bitcoin biedt een specifieke toepassing van blockchain technologie, een elektronisch cash-to-peer-systeem dat online Bitcoin-betalingen mogelijk maakt. Terwijl de Bitcoin blockchain wordt gebruikt om eigendom van digitale valuta (bitcoins) te volgen, richt de Ethereum blockchain zich op het uitvoeren van de programmeringscode van elke gedecentraliseerde applicatie.

In de Ethereum blockchain, in plaats van het minen van bitcoin, verwerken miners Ether, een crypto-token dat het netwerk laat functioneren, welke ze kunnen verdienen. Naast een verhandelbare cryptocurrency wordt Ether ook gebruikt door applicatie-ontwikkelaars om te betalen voor transactiekosten en -diensten op het Ethereum-netwerk.

Wat is een Smart contract?
Smart contract is gewoon een uitdrukking die wordt gebruikt om computercode te beschrijven die de uitwisseling van geld, inhoud, eigendom, aandelen of iets van waarde kan vergemakkelijken. Bij het functioneren op de blockchain wordt een smart contract als een zelfbedienend computerprogramma dat automatisch wordt uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Omdat smart contracts op de blockchain lopen, lopen ze precies zoals geprogrammeerd zonder censuur, downtime, fraude of interventie van derden.

Hoewel alle blockchains het vermogen hebben om code te verwerken, zijn de meeste ernstig beperkt. Ethereum is anders. In plaats van een reeks beperkte operaties te geven, stelt Ethereum ontwikkelaars in staat om alle activiteiten te creëren die ze willen. Dit betekent dat ontwikkelaars duizenden verschillende applicaties kunnen bouwen die veel verder gaan dan alles wat we eerder hebben gezien.

De Ethereum virtuele machine
Voor de creatie van Ethereum werden blockchain applicaties ontworpen om een zeer beperkte set van operaties te doen. Bitcoin en andere cryptocurrencies, bijvoorbeeld, werden uitsluitend ontwikkeld om als peer-to-peer digitale valuta te functioneren.

Ontwikkelaars werden geconfronteerd met een probleem. Je kunt de set functies die Bitcoin en andere type applicaties aanbieden, uitbreiden, wat zeer ingewikkeld en tijdrovend is, of een nieuwe blockchain applicatie en een volledig nieuw platform ontwikkelen. Hier wilde de bedenker van Ethereum, Vitalik Buterin wat aan doen en ontwikkelde een nieuwe aanpak.

Ethereum's core innovatie, de Ethereum Virtual Machine (EVM) is een complete tuning software die draait op het Ethereum netwerk. Het stelt iedereen in staat om elk programma uit te voeren, ongeacht de programmeertaal die genoeg tijd en geheugen geeft. De Ethereum Virtual Machine maakt het proces van het maken van blockchain-toepassingen veel gemakkelijker en efficiënter dan ooit tevoren. In plaats van een volledig origineel blockchain voor elke nieuwe applicatie te bouwen, maakt Ethereum het mogelijk om duizenden verschillende applicaties op één platform te ontwikkelen.

Waar kan Ethereum voor worden gebruikt?
Ethereum stelt ontwikkelaars in staat om gedecentraliseerde toepassingen te bouwen en implementeren. Een gedecentraliseerde applicatie of Dapp serveert een bepaald doel voor haar gebruikers. Bitcoin is bijvoorbeeld een Dapp die haar gebruikers een elektronisch cash-to-peer-peer-systeem levert waarmee online Bitcoin-betalingen mogelijk zijn. Omdat gedecentraliseerde toepassingen bestaan uit code die op een blockchain netwerk draait, worden ze niet gecontroleerd door een individuele of centrale entiteit.

Gecentraliseerde diensten kunnen gedecentraliseerd worden via Ethereum. Denk aan alle intermediaire diensten die bestaan in honderden verschillende sectoren. Van voor de hand liggende diensten zoals leningen die door banken aan intermediaire diensten worden gegeven, maar ook andere toepassingen zoals titelregistraties, stemsystemen, naleving van de regelgeving en nog veel meer.

Ethereum kan ook gebruikt worden om gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO) te bouwen. DAO is een volledig autonome, gedecentraliseerde organisatie zonder een enkele leider. DAO's worden beheerd door programmacode, op een verzameling van slimme contracten die geschreven zijn op de Ethereum blockchain. De code is ontworpen om de regels en structuur van een traditionele organisatie te vervangen, waardoor de behoefte aan mensen en gecentraliseerde controle kan worden uitgesloten. Een DAO is eigendom van iedereen die tokens koopt.

Wat zijn de voordelen van het Ethereum platform?
Omdat gedecentraliseerde applicaties op de blockchain lopen, profiteren zij van al zijn eigenschappen.

Immuun - Een derde kan geen gegevens aanbrengen of veranderen.
Corruptie en manipulatie bestendig - Apps zijn gebaseerd op een netwerk dat wordt gevormd rond het consensusbeginsel, waardoor censuur onmogelijk wordt.
Beveiligd - Met geen centraal punt van falen en beveiligd met behulp van cryptografie, zijn applicaties goed beschermd tegen hacking aanvallen en frauduleuze activiteiten.
Geen downtime - Apps gaan nooit down en kunnen nooit worden uitgeschakeld.

Wat zijn de nadelen van gedecentraliseerde toepassingen?
Ondanks de vele voordelen, zijn gedecentraliseerde toepassingen niet foutloos. Omdat smart contractcode door mensen geschreven is, zijn smart contracts net zo goed als de mensen die ze schrijven. Code bugs of oversights kunnen in theorie leiden tot onbedoelde negatieve acties. Als een fout in de code wordt uitgebuit, is er geen efficiënte manier waarop een aanval of exploitatie anders kan worden gestopt anders dan het bereiken van een netwerk consensus en de onderliggende code opnieuw te schrijven. Dit gaat tegen de essentie van de blockchain, die onveranderlijk is. Ook elke actie die door een centrale partij wordt genomen, brengt ernstige vragen over de gedecentraliseerde aard van een aanvraag op.

1. Privé blockchain: Binnen twee jaar zullen grote bedrijven verschillende bedrijfsprocessen uitvoeren op eigen eigen, toegestane bedrijfsblokken. Medewerkers, klanten, leveranciers en dienstverleners bij elk bedrijf kunnen veilig toegang krijgen tot de privé-blockchain van dat bedrijf via sterke cryptografisch geverifieerde transacties.
2. Consortia blockchains: In twee jaar zullen veel bedrijven beginnen met bottom-up consortia-blokketens te creëren met een klein aantal tegenpartijen in hun ecosysteem dat samenwerkt om een vertrouwde infrastructuur, leverings- of waardeketens te delen .
3. Publieke blockchains: Sommige bedrijven zullen van Ethereum gebruik maken welke op de markt verhandelt worden. Het is een beetje vergelijkbaar met aandelen welke ook op de beurs publiek verkrijgbaar zijn en verhandeld worden.

Het Ethereum-platform helpt ook de manier waarop we het internet gebruiken. Gedecentraliseerde toepassingen pushen een fundamentele verandering naar een internet van informatie waar we direct informatie kunnen zien, uitwisselen en communiceren naar het internet van waarde, waar mensen de onmiddellijke waarde kunnen uitwisselen zonder tussenpersonen.

Hoewel het nog vrij vroeg is en er ongetwijfeld meer obstakels zijn om te overwinnen, lijkt Ethereum een echt transformatief platform te zijn. Met veel van de meest spannende applicaties die nog niet ontwikkeld kunnen worden, kunnen we alleen maar beginnen te dromen over de onvoorziene mogelijkheden die wachten.

 

Testimonial-bg.jpg
Bitcoin is a techno tour de force
Bill Gates - Founder of Microsoft
Bill Gates