Wat maakt bitcoin waardevol

Crypto Blog

Wat maakt bitcoin waardevol?

On okt 3, 2017

De digitale valuta Bitcoin heeft een toegewijde groep mensen die het volgen, komt regelmatig in het nieuws en inspireert talloze beleggers om te overwegen om digitale valuta een deel van hun portefeuilles te maken. Toch geniet het de steun van geen enkele overheid of een derde partij als een bank en het kan moeilijk zijn om te begrijpen waar de waargenomen waarde vandaan komt. Dus, je kunt jezelf afvragen, wat maakt bitcoin waardevol?

Fundamenteel is het bij bitcoins zo dat hun waarde afgeleid is van de markt. Zoals elke andere munteenheid volgt bitcoin de basisvoorschriften van vraag en aanbod. Valuta's zijn altijd nuttige instrumenten geweest om de handel makkelijker te maken, waardoor houders goederen kunnen omzetten in een verhandelbare eenheid via de verkoop, welke dan vervolgens te gebruiken is om te kopen wat ze willen.

Terwijl fiat valuta's waarde krijgen van de regeringen die ze voorschrijven, valuta's zoals goud zijn waardevol in zichzelf. Momenteel is bitcoin niet zoals andere valuta's omdat het niet universeel aanvaard wordt. Er zijn grenzen aan waar het voor gebruikt kan worden. Terwijl ze niet door een regering worden gesteund of percee waardevol is op zichzelf (het is immers een volledig digitale munt. Toch worden bitcoins nog steeds gebruikt als een opslag van waarde, een ruilmiddel voor de goederen en diensten waarvoor ze kunnen worden gebruikt, zoals bij traditionele valuta's.

Bitcoin ontleent zijn unieke waarde uit het feit dat ondanks het gebrek aan officiële back-up of brede acceptatie, het een ecosysteem heeft gegenereerd waarin veel mensen bereid zijn om het te verhandelen en te accepteren. Vele mensen waarderen bitcoin meer en vinden het nuttiger dan andere valuta's, dat het een betere valuta is voor bepaalde doeleinden, zoals digitale overdrachten en gebruik over voor internationale overboekingen. Omdat er een wiskundig maximum is ingesteld op het totale aantal bitcoins die er ooit zullen bestaan, kan de Bitcoin valuta niet worden gedevalueerd door inflatie zoals bij reguliere munten dat wel kan en ook continu gebeurd. Tenslotte is een belangrijk voordeel van bitcoin bekend als "censuur weerstand", het vermogen ervan om te worden gebruikt voor transacties die normaal gesproken niet zouden mogen van een of andere overheid of instantie. Daar hebben we in Nederland geen last van, maar als je in China woont is dat toch echt heel anders.

Kortom, het antwoord op de vraag wat bitcoin waardevol maakt, zijn exact hetzelfde die reguliere valuta waardevol maken plus  door de unieke kenmerken van Bitcoin.

Hubsterdam Advies: beste Bitcoin Wallet & Marktplaats SpectroCoin , klik hier