Image of businesswoman balancing with items in palms.jpeg

Crypto Blog

Wat is het verschil tussen Zcash en Zcoin

On dec 7, 2017

Een veel voorkomende misvatting is dat Zcoin een vork is van Zcash. Zcoin is gebaseerd op het Zerocoin-paper terwijl Zcash is gebaseerd op het Zerocash-paper. Hoewel de papers dezelfde auteurs hebben en beide zero knowledge proofs, vertrouwen ze op verschillende cryptografie. Er is verder geen relatie tussen de twee projecten.


Cryptografische implementaties

Zcoin gebruikt RSA-accumulators  die in 1993 werden geïntroduceerd als de basis van de ZCOIN anonimiteitsschema, terwijl Zcash zk-SNARKs gebruikt, die onlangs in 2014 is geformuleerd en zeer weinig mensen begrijpen. Relatief gezien is RSA-cryptografie een van de vroegste vormen van cryptografie met openbare sleutels die in 1977 publiekelijk werd beschreven, gevechtstests heeft uitgevoerd en de basis vormt van veel versleutelingsprogramma's die tegenwoordig algemeen worden gebruikt, zoals HTTPS, SSH-logins en PGP voor e-mail. Het maakt ook gebruik van het Fiat-Shamir transformatieschema dat in 1986 werd gepubliceerd.

zk-SNARKs zoals gebruikt in Zcash vereisen meer nieuwe cryptografische aannames die niet echt serieus zijn onderzocht.

Het is een ernstig genoeg probleem dat de Zcash-ontwikkelaars zelf alternatieven proberen te vinden in de vorm van zk-STARKs die nog in de onderzoeksfase zijn en momenteel onpraktisch in gebruik. 

Als deze cryptografische aannames niet kloppen, breekt de cryptografie in Zcash. Dit in combinatie met een onvoorwaardelijke voorziening die het onmogelijk kan maken om dergelijke problemen te detecteren, betekent dat zk-SNARK's, hoewel technologisch geavanceerd, bepaalde risico's neemt om dit te bereiken.


Vertrouwde setup

Hoewel zowel Zcoin als Zcash vertrouwde opstellingen gebruiken, zijn ze anders geïmplementeerd.
De opzet van Zcoin is conceptueel heel eenvoudig, omdat het alleen gaat om het nemen van twee priemgetallen p en q, om een modulus n te genereren. p en q worden vervolgens vernietigd. In plaats van deze parameters zelf te genereren, gebruiken ze parameters die vele jaren geleden werden gegenereerd door de RSA-factoring-uitdaging, dus er is geen mogelijkheid dat de ontwikkelaars van Zcoin deze parameters kennen. In feite zou het succesvol behalen van die parameters je een aardige premie hebben opgeleverd van de RSA (voordat ze de uitdaging stopten, want het nooit iemand gelukt).

Het is nu echter positief dat we de vertrouwde setup volledig kunnen verwijderen met behulp van het Sigma (Σ) -protocol waarmee we de hoge anonimiteit van zero knowledge proofs kunnen blijven gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over vertrouwde instellingen en dit is momenteel in ontwikkeling.

De opstelling van Zcash is uitgebreider en omvat 6 vertrouwde mensen.. Maar kortom, alle zes deelnemers moeten samenspannen om de parameters uit te lekken.


Controleerbare voorraad

Het grootste risico dat vertrouwde setups worden verbroken, is dat een aanvaller munten uit de lucht kan halen.

Zcoin beschikt over een volledig controleerbare muntenvoorraad. Naar onze mening is dit enorm belangrijk, want in het geval van problemen met de vertrouwde setup of cryptografische implementatie, kan dit worden gedetecteerd. Geen enkele code is ooit perfect, zelfs met de beste audits en er worden voortdurend nieuwe bedreigingen en kwetsbaarheden gevonden. Zelfs Bitcoin leed bijvoorbeeld een ernstige tekortkoming die resulteerde in 184,4 miljard Bitcoin die werd gegenereerd en een controleerbare voorziening waarmee dergelijke bugs kunnen worden gevonden en opgelost.

Zcash's maakt gebruik van privé-transacties en adressen waar bedragen ook verborgen zijn, is het zeer moeilijk om te ontdekken of een kwetsbaarheid wordt misbruikt of een probleem in hun vertrouwde setup. Opgemerkt moet worden dat Zcash's eigen audit zelf kwetsbaarheden heeft ontdekt en ondanks het feit dat het is vastgesteld, wordt opgemerkt dat in hun eigen bericht:

"Het bouwen van veilige cryptoprotocollen is moeilijk, en zelfs het Zcash team van cryptografen van wereldklasse en beveiligingsingenieurs zullen onderweg fouten maken. Ondanks de uitdaging zijn ze optimistisch dat Zcash acties van zorgvuldige veiligheidsbeoordeling en transparantie zullen leiden tot een veilig product. Op dit punt is het Zcash-protocol onderworpen aan een intensieve veiligheidsreview, eerst via wetenschappelijke peer-review en vervolgens door het interne team van experts. Maar ze hebben nog meer controle nodig om zekerheid te krijgen dat het protocol veilig is. "~

We juichen de ontwikkelingen van Zcash toe en waarderen hun werk in de cryptocurrency-markt enorm en kijken uit naar hun vooruitgang. We denken echter dat Zcoin een plaats heeft in het leveren van een van de beste anonimiteitssystemen die is gebouwd op bewezen cryptografie en zo is opgezet dat fouten die worden misbruikt, kunnen worden gedetecteerd.

Znode: met 1.000 Zcoin start je eigen Masternode