wat is een blockchain

Crypto Blog

Wat is een blockchain?

On okt 3, 2017

Bitcoin draait op een gedecentraliseerd grootboeksysteem, bekend als de blockchain. De blockchain is misschien wel de meest krachtige innovatie die uit Bitcoin is gekomen, aangezien talloze industrieën van financiële diensten tot de gezondheidszorg begonnen is te overwegen hoe ze de technologie kunnen gebruiken voor hun eigen gebruik. Dus het is de moeite waard om te vragen: Wat is een blockchain?

De kracht van blockchain technologie is het vermogen om informatie te verspreiden. Omdat het wordt verspreid over alle knooppunten (servers) en/of individuele computers die samen het systeem vormen, wordt de term "blockchain-technologie" vaak vervangen door "gedistribueerde grootboektechnologie." Een database van blockchain's wordt niet op 1 enkele locatie gehouden , welke zou kunnen worden geïnfiltreerd of gecontroleerd door een bepaalde partij, maar in plaats daarvan wordt het gehost door talloze (in het geval van Bitcoin, tienduizenden) computers tegelijkertijd.

Het blockchain-netwerk verifieert zichzelf op bepaalde tijdstippen, waardoor een zelfcontrolerend systeem wordt gecreëerd dat de nauwkeurigheid van de gegevens garandeert. Groepen van deze gegevens staan bekend als 'blokken', en omdat deze blokken cryptografisch zijn gekoppeld, worden de gegevens begraven en onmogelijk te manipuleren. Het wijzigen van gegevens op de blockchain is dan ook niet mogelijk.

Een significant nadeel van een blockchain, in vergelijking met andere soorten databases, is dat deze gedistribueerde installatie een constante computer kracht vanuit heel veel verschillende bronnen vereist, het is immers gedecentraliseerd.

Net als Bitcoin wordt de uitvinding van blockchain zoals we het nu begrijpen meestal gecrediteerd aan de persoon of groep die de naam Satoshi Nakamoto hebben gebruikt. Nu worden nieuwe toepassingen voor de blockchain ontwikkeld door bedrijven zoals Microsoft en Deloitte, die van mening zijn dat het gedecentraliseerde en controleerbare karakter een enorm potentieel biedt. Zelf vergelijk ik de blockchain technologie waar het vandaag staat met het internet toen je nog moest inbellen via een modem. Het staat in de kinderschoenen maar we kunnen geweldige innovatie verwachten in de komende jaren.

Alleen de tijd zal vertellen hoe ver blockchain technologie zal en kan gaan.

Hubsterdam Advies: beste Bitcoin Wallet & Marktplaats SpectroCoin , klik hier