wat is een altcoin

Crypto Blog

Wat is een altcoin?

On okt 9, 2017

Met behulp van de HubSterdam website heb je wellicht al kennis gemaakt met de ins en outs van Bitcoin. Maar afgezien van bitcoin, zijn er honderden andere digitale valuta's daarbuiten. Deze staan bekend als "altcoins" of alternatieven voor bitcoin; bijvoorbeeld Ethereum, Ripple, Zcash, Monero en Dash, om maar een paar te noemen. De vraag is dan ook wat is een altcoin?

Altcoins kunnen op verschillende manieren van Bitcoin anders zijn. Sommigen hebben een ander economisch model of een andere verdelingsmethode, zoals altcoins die naast mining ook Masternodes hebben. Anderen maken gebruik van verschillende ‘proof of work’ voor mining algoritmen etc. Verschillende altcoins bieden een meer veelzijdige programmeertaal om applicaties op te bouwen zoals Ethereum en Neo, terwijl anderen nog meer privacy bieden in vergelijking met Bitcoin zoals Zcoin. Er zijn ook altcoins die zeer specifieke, niet-monetaire gebruik doelen dienen, zoals bijvoorbeeld supply chain registratie.

Er zijn echter ook veel altcoins die helemaal niets interessants doen. De overgrote meerderheid van de altcoins doen dingen die niet veel uitmaken, of iets aanbieden dat misschien nuttig kan klinken, maar het niet is. Als bijvoorbeeld een altcoin een grotere totale hoeveelheid munten heeft, betekent dit gewoon dat elke individuele munt minder waard is. Als een Altcoin blokken sneller vindt, betekent dit alleen dat een transactie meer bevestigingen vereist voor een vergelijkbaar veiligheidsniveau.

Als zodanig bieden de meeste altcoins geen voordeel meer dan Bitcoin. Plus, ze hebben minder hash power om hen te beveiligen, waardoor minder ontwikkelaars het verbeteren en meestal minder bruikbaar zijn door het kleinere netwerk. Hoewel altcoins nuttige eigenschappen en kenmerken hebben, zijn er bij nadere inspectie veel van deze beloftes gewoon dat: beloften.

Dit betekent ook dat altcoins meestal risicovoller zijn dan Bitcoin. Hun wisselkoersen zijn vaak wisselvalliger, en in de loop der jaren hebben vrijwel geen altcoins hun waarde tegen bitcoin kunnen aanhouden; de meeste zijn gekomen en gegaan. Daarnaast kunnen veel altcoins worden beschouwd als onbeduidende oplichting, voornamelijk gecreëerd om de uitvinders en vroege investeerders te verrijken.

Hoewel sommige altcoins op de markt nuttige taken uitvoeren (bijvoorbeeld handelen in een testnet capaciteit of grotere anonimiteit dan bitcoin) en een toekomst hebben, worden veel anderen uitsluitend gedreven door speculatie of slechter. Zorg dus dat je je onderzoek doet en pas alsjeblieft op voordat je investeert.

Hubsterdam Advies: beste Bitcoin & Altcoin Exchange is Binance, ga via ons