Is bitcoin legaal

Crypto Blog

Is bitcoin legaal?

On okt 15, 2017

Het is begrijpelijk om vragen te hebben over de legaliteit van het gebruik van Bitcoin. Het platform introduceerde een gloednieuw weg van de traditionele regelgevers en regelingen die gelden voor geld. In tegenstelling tot illegaal, namaak geld, dat een voorbeeld is van een "munt" die zich als wettig betaalmiddel verkeerd voorstelt, is Bitcoin heel anders. Niettemin werkt het in een grijze omgeving als het gaat om regelgeving. Vele van deze problemen betreffen echter misverstanden of een gebrek aan concrete regels die gebruik van Bitcoin regelen, in plaats van openlijke schendingen van de wet. Dus is Bitcoin legaal? 

De vraag over de relatie tussen Bitcoin en de wet hangt echt af van hoe de digitale munteenheid wordt gebruikt.

Sommige overheden maken zich zorgen over Bitcoin's semi-anonimiteit en gedecentraliseerde natuur. In de VS en in andere landen vrezen de autoriteiten dat het platform kan worden gebruikt voor het witwassen van geld en de aankoop van illegale goederen zonder te kunnen worden opgespoord.

Het feit dat Bitcoin een reputatie uit het verleden heeft bij autoriteiten helpt niet, het was namelijk de meest gebruikte betaaldienst voor de Silk Road, een digitale markt waar gebruikers illegale goederen zouden kunnen aanschaffen. Of mensen nu Bitcoin gebruiken als een manier om deel te nemen aan uitdrukkelijk onwettige activiteiten, maakt de digitale munteenheid niet illegaal. De illegaliteit van de activiteit is het probleem, of het in bitcoin, geld of goud betaald wordt. Echter, zelfs als bitcoin wordt gebruikt voor legitieme doeleinden, zijn regels toch wel een beetje complexer dan normale gereguleerde valuta's.

Volgens de Amerikaanse Criminele Dienst van de Treasury's Financial Crimes Enforcement Network, is vanaf 2013 het gebruik van bitcoin om goedaardige goederen en diensten te kopen niet illegaal. Echter, degenen die het meenemen en verhandelen voor traditionele valuta of uitwisselingen uitvoeren waarop bitcoins worden gekocht en verkocht, worden aangeduid als "geldzenders" en kunnen onderworpen zijn aan speciale wetten die voor dit soort activiteiten gelden. Tot op heden zijn deze wetten zelden, indien ooit, afgedwongen tegen het gebruik van bitcoin.

Wat de belasting betreft, beschouwt de belastingdienst bitcoin en andere virtuele valuta's als eigendom voor belastingdoeleinden, vergelijkbaar met aandelen en obligaties, en belastingwetgeving, dat kopers en / of verkopers het als zodanig moeten behandelen.

Op andere plaatsen over de hele wereld wordt de wettigheid van Bitcoin anders bekeken, maar voor het grootste deel blijft het relatief veilig om te gebruiken zolang het niet gebonden is aan illegale aankopen of activiteiten. Veel landen hebben verklaringen afgegeven waarin wordt aangegeven dat bitcoin en andere digitale valuta's niet gereguleerd zijn en niet bestaan als officieel geaccepteerde valuta's: een status die de gebruikers in gevaar zou brengen, maar ze zouden niet in strijd zijn met wetten. Bitcoin is onrechtmatig illegaal in sommige landen, zoals IJsland.

Afhankelijk van waar en hoe je bitcoin gebruikt, is het belangrijk om up-to-date te blijven over de laatste regelgeving betreffende de digitale valuta. Naarmate wetten veranderen over de grenzen, bestuursorganen en gezien het platform steeds meer gewild wordt, zullen de vragen over de wettigheid van bitcoin worden voortgezet.

Hubsterdam Advies: beste Bitcoin Wallet & Marktplaats SpectroCoin , klik hier