Is bitcoin anoniem

Crypto Blog

Is bitcoin anoniem?

On okt 11, 2017

Vragen over de privacy van Bitcoin en het gebruik ervan zijn begrijpelijk. Het is meer dan een beetje verwarrend om te analyseren welke aspecten van je naam en persoonlijke informatie aan het platform gekoppeld zijn. Hoewel Bitcoin vaak een reputatie heeft voor anonieme transacties mogelijk te maken, weet je wellicht al dat Bitcoin gekoppeld is aan gedistribueerde grootboek technologie genaamd Blockchain, die elke transactie vastlegt en deze terug naar hun oorsprong traceert. Dus, is Bitcoin anoniem?

Het korte antwoord is nee, niet helemaal. Hoewel anonimiteit aangeeft dat de identiteit van een gebruiker onbekend is, zijn Bitcoin-transacties gekoppeld aan een specifiek adres en dus een 'identiteit'. Dit adres hoeft echter niet noodzakelijkerwijs vast te houden aan een echte identiteit van een persoon maar dat is vaak wel het geval. Daarom wordt Bitcoin vaak 'pseudoniem' genoemd. Als het Bitcoin-adres van een gebruiker is gekoppeld aan hun echte identiteit, dan is het mogelijk om activiteit terug te traceren. Als dat niet het geval is, is het alleen mogelijk om de activiteit terug te vinden naar hun Bitcoin-pseudoniem.

Bitcoin's blockchain-gebaseerde grootboek slaat elke transactie op het platform voor altijd op. De originele whitepaper dat Bitcoin lanceerde, Bitcoin: een elektronisch contant geld systeem voor peer-to-peer, heeft gebruikers aangemoedigd om adressen te wijzigen voor elke transactie, zodat ze niet gekoppeld kunnen worden en naar een enkele gebruiker worden getraceerd. Dit garandeert echter geen volledige anonimiteit, omdat analyse van de openbare blockchain samen verschillende adressen kan koppelen. Als een van de adressen gekoppeld is aan een echte identiteit, kunnen ze allemaal terug te herleiden zijn.

Er zijn echter enkele methoden om anonimiteit te verhogen, of in ieder geval moeilijker om een identiteit terug te vinden naar de gebruiker.

Het gebruik van een mixing service, die bepaalde bitcoins voor andere altcoins verhandelt met verschillende transactiegeschiedenissen, kan de mogelijkheid elimineren om inputs en outputs van een enkele gebruiker te vergelijken. Maar het is dan wel van vitaal belang dat de mixing service zelf geen records bijhoudt en kan worden vertrouwd om dezelfde hoeveelheid bitcoin terug te geven die het nam.

Sommige online portemonnees hebben ook ingebouwde diensten die identiteiten verbergen. Bijvoorbeeld, ze kunnen alle bitcoins samenvoegen met hun service en vervolgens gebruikers verschillende geven bij terugtrekking. Dit vereist natuurlijk een grote pool gebruikers en het ontbreken van gedetailleerde records die door de dienst worden bewaard.

Nog steeds, ongeacht welke methoden ze gebruiken, zullen Bitcoin-gebruikers moeite hebben om volledige anonimiteit te behalen. Hoogstens kunnen ze het heel moeilijk en problematisch maken om hun echte identiteit aan te sluiten op hun Bitcoin-adressen. Voor velen is deze pseudonimiteit voldoende. Persoonlijk vind ik het niet boeiend om wel of niet anoniem Bitcoin te kunnen gebruiken, maar veel mensen willen de overheid en hun belastingen graag buiten de deur houden voor bijvoorbeeld zakelijke services.

Hubsterdam Advies: Hashflare Cloud Mining voor de goedkoopste prijs, klik hier