Bitcoin Voor Beginners

Crypto Blog

Bitcoin Voor Beginners - Een Uitleg Met Appels

On jan 29, 2018

We zitten op een bankje in het park. Het is een prachtige dag.

Ik heb één appel bij me. Ik geef deze aan jou.

Jij hebt nu één appel en ik heb er geen.

Dat was simpel, toch?

Laten we eens goed kijken naar wat er is gebeurd:

Mijn appel is fysiek in jouw hand gestopt. Je weet dat deze actie is gebeurd. Ik was daar. Jij was daar. Je hebt hem aangeraakt.

We hadden geen derde persoon nodig om ons te helpen bij de overdracht. We hoefden ome Kees niet mee te nemen om bij ons op de bank te zitten en te bevestigen dat de appel van mij naar jou is overgegaan.

De appel is van jou! Ik kan je geen nieuwe appel geven, want ik heb er geen meer. Ik heb er geen zeggenschap meer over. De appel is niet meer in mijn bezit. Jij hebt nu volledige controle over die appel. Je kunt het aan een vriend geven als je dat wilt, en dan kan die vriend deze weer aan zijn vriend geven. Enzovoort.

Zo ziet een persoonlijke uitwisseling er dus uit. Ik denk dat dit telkens het geval is,  of ik je nu een banaan, een boek, een kwartje, of een dollarbiljet geef ... Maar ik loop op de zaken vooruit.

Terug naar appels!

Laten we zeggen dat ik een digitale appel heb. Hier, ik zal je mijn digitale appel geven.
Ah! Nu wordt het interessant. Hoe weet je dat die digitale appel die eerst van mij was, nu van jou is en alleen van jou? Denk hier eens een ogenblik over na.

Het is ingewikkelder, toch? Hoe weet je dat ik die appel niet eerder als e-mailbijlage naar ome Kees heb gestuurd? Of je vriend Rob? Of ook aan mijn vriendin Lisa?

Misschien heb ik een paar kopieën van die digitale appel op mijn computer gemaakt. Misschien heb ik het op internet gezet en hebben een miljoen mensen het gedownload.

Zoals je ziet, is deze digitale uitwisseling een probleem. Het verzenden van digitale appels lijkt niet op het sturen van fysieke appels.

In de wereld van computerwetenschappen heet dit probleem het "dubbele bestedingsprobleem". Maar maak je er geen zorgen over. Het enige dat je moet weten, is dat het hen al geruime tijd bezighoudt en zij hebben het nog steeds niet opgelost.

Tot dit moment.

Maar laten we eens proberen om zelf een oplossing te bedenken.

Grootboeken aka "ledgers"

Misschien moeten deze digitale appels in een grootboek worden bijgehouden. Het is eigenlijk een boek waarin je alle transacties bijhoudt - een boekhouding.

Dit grootboek moet, omdat het digitaal is, in zijn eigen wereld leven en er moet iemand de leiding over hebben.

Laten we het voorbeeld nemen van World of Warcraft. Blizzard, de jongens die het online spel hebben gemaakt, hebben een "digitaal grootboek" van alle zeldzame vlammende vuurzwaarden die in hun systeem voorkomen. Cool, zo iemand zou dus onze digitale appels kunnen volgen. Fantastisch - we hebben het opgelost!

Problemen

Maar er is een klein probleempje:

1) Wat als een persoon bij Blizzard meer van dezelfde items heeft gemaakt? Hij zou gewoon een paar digitale appels aan zijn balans kunnen toevoegen wanneer hij maar wil!

2) Het is niet precies zoals toen we samen op die dag op een bank zaten en ik jou een appel gaf. Toen waren alleen jij en ik samen. Met Blizzard is het alsof ome Kees (een derde partij) ons van 1 km afstand met een telescoop bespiedt. Niemand anders kan ons bespieden en controleren, alleen Blizzard. 

De oplossing

Wat als we dit grootboek aan iedereen geven? In plaats van het grootboek dat op een Blizzard-computer staat, zal het op ieders computers staan. Alle transacties van digitale appels die ooit zijn gedaan, worden erin geregistreerd.

Je kunt het niet bedriegen. Ik kan je geen digitale appels sturen die ik niet heb, want dan zou dit niet met iedereen in het systeem worden gesynchroniseerd. Het zou een lastig te verslaan systeem zijn. Vooral als het erg groot zou zijn.

Bovendien wordt het niet door één persoon gecontroleerd, dus ik weet dat er niemand is die gewoon kan beslissen om zichzelf meer digitale appels te geven. De regels van het systeem zijn al in het begin gedefinieerd. En de code en regels zijn open-source. De slimme mensen kunnen eraan bijdragen, het onderhouden, het beveiligen, verbeteren en controleren.

Jij kunt ook deelnemen aan dit netwerk en het grootboek bijwerken en controleren of alles goed verloopt. Voor de moeite zou je als beloning 25 digitale appels kunnen krijgen. In feite is dat de enige manier om meer digitale appels in het systeem te creëren.

Ik heb het een stuk vereenvoudigd
… maar het systeem dat ik heb uitgelegd bestaat en is een mooie analogie die het concept van de bitcoin voor beginners uitlegd. Het beschreven systeem wordt het Bitcoin-protocol genoemd. En die digitale appels zijn de "bitcoins" in het systeem. 

Dus, heb je gezien wat er gebeurde? Wat maakt het grootboek mogelijk?

1) Het is open source. Het totale aantal appels werd aan het begin in het grootboek gedefinieerd. Ik weet het exacte aantal dat er is. Binnen het systeem weet ik dat ze beperkt zijn (schaars).

2) Wanneer ik een uitwisseling doe, weet ik nu dat een digitale appel mijn bezit legaal heeft verlaten en nu helemaal van jou is. Vroeger kon ik dat niet over digitale dingen zeggen. Het wordt bijgewerkt en geverifieerd door het grootboek.

3) Omdat het een grootboek is, had ik ome Kees(de derde partij) niet nodig om ervoor te zorgen dat ik niet vals heb gespeeld, of extra kopieën voor mezelf heb gemaakt, of appels twee of driemaal hebben verzonden…

Binnen het systeem is de uitwisseling van een digitale appel nu net als de uitwisseling van een fysieke. Het is nu net zo goed als het zien van een fysieke appel die van mijn hand in jouw zak terechtkomt. En net als op het bankje in het park, waren er bij de overdracht slechts twee mensen betrokken. Jij en ik - we hadden ome Kees niet nodig om het geldig te maken.

Met andere woorden, het gedraagt zich als een fysiek object.

Maar weet je wat cool is? Het is nog steeds digitaal. We kunnen nu omgaan met 1.000 appels, of 1 miljoen appels, of zelfs .0000001 appels. Ik kan het met een klik op een knop verzenden en ik kan het nog steeds in je digitale zak doen als ik in Nicaragua zou zijn en jij helemaal in New York.

Ik kan zelfs andere digitale dingen bovenop deze digitale appels plaatsen! Het is per slot van rekening digitaal. Misschien kan ik er wat tekst aan toevoegen - een digitale notitie. Of misschien kan ik er belangrijkere dingen aan hechten; zoals laten we zeggen een contract, een aandelencertificaat of een identiteitskaart…

Dit is dus geweldig! Hoe moeten we deze "digitale appels" behandelen of waarderen? Ze zijn heel nuttig, toch?

Welnu, veel mensen discussiëren er nu over. Er is een discussie tussen deze en de economische school. Tussen politici. Tussen programmeurs. Luister niet naar alles en iedereen. Sommige mensen zijn slim. Sommige zijn slecht geïnformeerd. Sommigen zeggen dat het systeem heel waardevol is, sommigen zeggen dat het eigenlijk niets waard is. Een of andere persoon heeft er eigenlijk een groot bedrag aan toegekend. Sommigen zeggen dat het digitaal goud is, sommigen noemen een valuta. Anderen zeggen dat het net tulpen zijn. Sommige mensen zeggen dat het de wereld zal veranderen, anderen zeggen dat het gewoon een mode-phase is.

Hubsterdam Advies: Hashflare Cloud Mining voor de goedkoopste prijs, klik hier