19 sales email openingszinnen om een prospect te triggeren

Als je in 2017 nog steeds een email begint met ‘Hallo, mijn naam is X en ik werk voor bedrijf Y’, dan zul je echt snel je aanpak moeten veranderen. Prospects zijn namelijk ongeduldig en hebben een steeds kortere aandachtsspan. Je moet tientallen of soms honderden emails per dag verwerken. Daarom zijn je prospects steeds beter getrained om emails snel te filteren om zich alleen op de belangrijke berichten te focussen.

Een prospect ziet heel veel marketing en sales emails langs komen per dag. Die beginnen allemaal met een vergelijkbare eerste zin waarbij een persoon zich op een zeer standaard manier voorstelt. Als ik zo’n eerste zin lees, gaat er meteen een belletje rinkelen met de gedachte ‘dit bedrijf/deze persoon wil iets van mij’. 95% van deze emails worden meteen door mij verwijderd of niet meer verder gelezen.

Als verkoper wil je tijdens het prospecten je potentiële klant meteen kunnen interesseren met een pakkende eerste zin. Dit artikel heeft 19 creatieve en succesvolle openingszinnen gecureerd van topverkopers uit verschillende branches.

 

Email openingszinnen die verwijzen naar recente ‘trigger events’

1) "Ik heb gezien dat je bedrijf onlangs... "

Recente evenementen of social media updates zijn zeer effectieve sales openingen als deze op de juiste manier worden gebruikt. Gebruik een bedrijf’s sociale kanalen zoals Linkedin, Facebook, twitter en Google-alerts, volg het bedrijf en let op belangrijke updates. Als je lucht krijgt van een belangrijke aankondiging, grijp dan de kans om een e-mail te versturen die de gelegenheid in verband brengt met jouw product of dienst.

2) "Ik heb een paar suggesties om te benutten voor (mogelijkheid)."

Help de koper voordeel te trekken van de laatste move van hun bedrijf. Niet alleen zult je direct krediet opbouwen, maar je komt waardevolle details te weten over hun situatie en bezwaren in het proces waarin je ze begeleidt.

3) "Gefeliciteerd met (carrière move)... "

Heeft de prospect onlangs promotie gemaakt of van bedrijf veranderd? Dit is een perfecte gelegenheid om het initiatief te nemen en je hulp aan te bieden. Ze zullen enthousiast zijn over hun nieuwe avontuur, dus beginnen met een hartelijk "gefeliciteerd" zal jullie relatie met een positieve noot beginnen.

 

Email openingszinnen die gebruik maken van een vraag

4) "Is X op het ogenblik een prioriteit voor je?"

Er gaat niets boven een vraag die de prospect aan het praten krijgt. Als er geen prioriteit is, dan weet je dat meteen. Maar als die er wel is, dan zal de sales rep helpen een indruk te krijgen van die prioriteiten en pijnpunten van de prospect. Als je een lastige kwestie weet te ontdekken, ben je binnen.

5) "Wat zou het voor je betekenen als jouw bedrijf (voordeel) zou behalen?"

Een sales kernvaardigheid is het vermogen om een dwingende toekomstige situatie te creëren en te schetsen hoe de dingen vanaf de eerste interactie kunnen zijn. Dit zet de prospect aan het denken over alternatieven voor de status quo. Voor een maximale impact moet je een concreet en het liefst persoonlijk voordeel uit een casestudy gebruiken, zoals "net als je concurrent X 30% meer leads zou genereren".

6) "Wist je dat (interessante statistiek)?"

Het aanhalen van een gedachten prikkelende statistiek die betrekking heeft op hun probleem en de weg opent naar jouw oplossing werkt goed bij data-gevoelige types.

7) "Wat vind je van (gebeurtenis uit dat segment)?"

Houd er rekening mee dat het doel van een eerste sales e-mail is om een gesprek te starten -- niet om een deal te sluiten - het beginnen van je bericht met een vraag kan een effectieve discussie op gang brengen.

8) "Gisteren heb je X gedaan. Waarom?"

Heeft je prospect jouw LinkedIn profiel bezocht, een van je tweets geliked of op een andere manier via social media interactie gehad? Neem het initiatief en vraag wat hen tot actie heeft aangezet. Als je bang bent dat deze openingszin een beetje creepy overkomt, probeer dan eens "Ik heb gezien dat je mijn LinkedIn-profiel hebt bekeken Wat heeft je daartoe bracht? Heb ik iets gedaan?" Soms zijn de eenvoudigste e-mails het meest effectief.

 

Email openingszinnen die waarde toevoegen

9) "Ik heb een idee om (pijnpunt) aan te pakken."

Als de koper met een probleem worstelt, verwelkomen zij elk advies over het oplossen van dat probleem. Deze openingszin trekt meteen hun aandacht.

10) "Ik kwam onlangs dit stuk tekst tegen en dacht dat je het waardevol zou vinden..."

Als je vanaf het allereerste begin waarde kunt toevoegen, weet de koper dat je hun tijd niet zult verspillen. Vind een interessant artikel, e-book of rapport om met je prospect te delen en richt hun aandacht op een specifiek terrein dat betrekking heeft op jouw aanbod.

11) "Ik heb Y gevolgd en ben nieuwsgierig om meer te weten over X."

Prospects reageren vaak positiever op nieuwsgierigheid dan geloofwaardigheid. Elke sales rep streeft ernaar om zichzelf als expert neer te zetten, maar niet veel nemen de rol van een nieuwsgierige student aan. Kopers houden ervan om over zichzelf te praten en wat ze doen. Als je een inzichtelijke vraag stelt over een project waaraan zij werken of de divisie waaraan ze leiding geven, dan is de kans groot dat ze die graag beantwoorden. En dit opent de deur naar meer ontdekkingsvragen, die uiteindelijk kunnen leiden naar jouw product of dienst als oplossing.

12) "Ik help vergelijkbare bedrijven om [pijnpunt] op te lossen door ... "

Kopers hebben niet veel tijd en sommigen kunnen een directe benadering zeer waarderen. In plaats van jouw naam en bedrijf te noemen, moet je je richten op het waardevolle aanbod dat je hebt. Noem wel een naam van een relevant bedrijf uit de industrie van je prospect, hierdoor wordt jou e-mail meteen relevant.

 

Email openingszinnen die de ego van de prospect strelen

13) "Ik heb al heel lang een fan van... "

Misschien houdt je prospect een uitstekend blog bij of geeft hij leiding aan een consistente zeer goed presterende divisie. Nogmaals, een oprecht compliment kan nooit kwaad. Door je op hen te richten in plaats van op jezelf, raken ze betrokken en win je hun vertrouwen.

14) "Ik vond je post/tweet/blog op X geweldig."

Iedereen vindt het prettig om een (oprecht) compliment te krijgen. Deze openingszin brengt niet alleen een gesprek op gang over een onderwerp waarin de koper is geïnteresseerd, het toont ook aan dat je je goed hebt voorbereid. Daarom zal de prospect je vraag serieuzer nemen.

15) "Geweldige inzichten op de het evenement... "

Heb je deze persoon gezien tijdens een conferentie, panel of webinar? Begin een gesprek over hun presentatie, en zoek naar pijnpunten die ze hebben onthuld.

16) "Ik zou graag je advies willen hebben over X."

Dit lijkt misschien een slechte vorm sales e-mail; omdat iets vragen voordat je iets van waarde heeft gegeven is meestal een nee-nee. Maar in het geval van advies ligt dat wat anders. De meeste mensen geven graag advies. Vragen om advies doet een beroep op hun ego en is een verzoek dat de meeste van ons maar moeilijk kunnen afwijzen." Zorg ervoor dat je verzoek oprecht is, omdat je prospect zich anders kan gaan irriteren.

 

Email openingszinnen die gebruik maken van gedeelde connecties

17) "Hoe ken je (gedeelde connectie)? We hebben samen gewerkt aan... "

Gebruik deze als jij en jouw prospect een contact delen, maar de persoon heeft je niet expliciet doorverwezen. Deze zin helpt je om een 'social introductie' te realiseren. Lees over Social Selling meer over hoe je social media effectief kunt gebruiken in je sales proces.

18) "(Wederzijds contact) adviseerde dat we moeten connecten."

'Social proof' is een grote kracht en je moet er als je dat kunt van profiteren. Hoe bekender je prospect is met jullie wederzijdse contact, hoe beter, omdat een deel van het vertrouwen dat zij in die persoon hebben onvermijdelijk aan jou zal worden overdragen.

19) "Net als jij, (hou ik van X-activiteit, heb ik interesse in Y-zaak, neem ik deel aan de Z-organisatie)."

Bouw een verstandhouding op door iets te noemen wat jij en de koper gemeen hebben. We zijn psychologisch geconditioneerd om mensen te vertrouwen die op ons lijken, dus deze zin verhoogt de kans dat ze zullen blijven lezen.

Wat is een sales email openingszin die het beste bij jou werkt?

 Hubsterdam Advies: gebruik HubSpot CRM click hier om een (gratis) account te  maken